web analytics

Danas popodne zvoni mi mobilni telefon, javjam se i razgovor krece ovim tokom:
Ja: Halo
On: Dobar dan, da li je to g. Branislav Smiljkovic?
Ja: Da, jeste. Dobar dan.
On: Ovde taj i taj, iz dnevnih novina …
Ja: Kako mogu da vam pomognem?
On: Da li mozda znate nesto o dvojici engleskih balonara koji su danas sleteli u blizini sela Lukovo. Znate oni su se takmicili i poleteli su iz Engleske…
Ja: (pomislio sam da me neko od drugara zeza ali nastavljam kulturno razgovor). Ne nisam nista cuo dok me vi sada niste pitali.
On: Pa ja evo upravo gledam rezultate na live tracker-u (tehnoligija koja se trenutno koristi i na PWC-u), evo poslacu vam link pa ako bi mogli da mi kazete gde je to tacno i da se raspitate.

I tako on meni posalje link mailom, proverim ja sve i stvarno danas balon sleteo u blizini sela Lukova na nekoliko kilometara od moje kuce. Pozovem ja prijatelja policajca koji mi sve to potvrdi i ja onda odlicim da vas izvestim o ovom dogadjaju.
Sledeci tekst je preveden i objavljen ovde sa njihovog sajta http://www.hempleman-careygb.co.uk/

British Team has landed after 4 nights in the Gordon Bennett Gas Balloon Race!
U Gordon Bennett trci (gasnih) balona (na gas) britanski tim posle cetiri noci sleteo

U 11:07 jutros (u sredu) Dejvid Hempleman-Adams i Sajmon Keri sa svojim CMC balonom sleteli su u Srbiji, usled pogoršanja vremenskih uslova. Posada za pomoc/preuzimanje (retrieve crew) je bila u blizini kad je Dejvid sleteo, oni su vec ranije bili u kontaktu sa Dejvidom, i uvek bili na oko 5 minuta od njih za slucaj da slete. Bili su u vazduhu od 12:30am u subotu ujutru.
Vilhelm Ajmers za nemacki tim sleteo je u Moldaviji u 10:00 i time osvojio drugo mesto.
Dejvid i Sajmon su preleteli 2009km, u poredenju sa pobednickih 2435km koliko je preleteo švajcarski tim koji je sleteo prethodnog dana.
Zaista fantastican let za sve timove, i Klajv Bejli i Jon Mejson u centru za kontrolu letenja su narocito ponosni na Dejvida i Sajmona, narocito imajuci u vidu Vilhelmovih 839, Kurt Frajdenovih 95 letova balonom u poredenju sa Dejvidovih svega 11! Dejvid i Sajmon su imali uzbudljiv i let pun dogadaja, pun iznenadenja i teških odluka, zajedno sa promenljivim vetrom i redovnim promenama taktike.
Dejvid je rekao: Ovo je bila uzbudljiva trka i imali smo zanimljivo vreme dolaska na zemljmu sa šumovitim planinama i dosta turbulencije. Sajmon je sjajno prizemljio balon.

Rough Landing
Grubo sletanje

Submitted by David on Wed, 29/09/2010 – 11:59
Napisao Dejvid 11:59 (oko sat vremena nakon sletanja)

Ovog jutra smo se radovali ovom danu i sletanju. Imali smo savršen let i umerene vremenske uslove, ali danas se sve promenilo. Odlucili smo da pošto su se svi nailazeci modeli vremenskih uslova toliko brzo menjali, da je bilo sigurnije da sletimo. Pošto smo bili veoma lagani, oblaci su nas jednostavno povlacili gore, sa veoma brzim spuštanjima. Imali smo turbulenciju, razlicite nivoe oblaka (koji su pravili probleme) i videli smo kišu u daljini. Tražili smo poljane, ali one su sve bile veoma male. Na kraju smo uspeli da spustimo balon na grubi teren pored pruge, izgleda u blizini mesta Niš. Naš najveci problem je bio što smo se spuštali sa 12 cvorova prema zemlji, a nismo uspeli da ‘izvucemo vrh’ (pull the top out). To se radi povlacenjem užeta u korpu cime se otvara brzi izlaz (vazduha valjda), medutim to nije radilo. Obojica smo se grcevito držali, plašeci se da jedan ne odleti sam u balonu. Kad jedna osoba izade, mnogo se smanjuje težina balona. Vezali smo korpu za drvo. Imali smo dosta srece. Da smo sleteli na veliku otvorenu poljanune bismo bili u stanju da zaustavimo balon. Bilo je pomalo zastrašujuce. Pre sletanja imali smo samo cetiri vrece balasta, a sad aje ostala samo jedna. Od poletanja u Bristolu, rešili smo se oko 900 funti balasnog tereta. Ovo je bio zaista fantastican let. Sajmon i momci iz HQ (štaba) su bili sjajni.

Hvala: Branku Janackovicu za vest/info
Hvala takodje Janavi za prevod sa engleskog.

News Reporter

2 thoughts on “Let balonom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.