web analytics

Ovako kaže Vukajlija:

“Postojaše nekad neka jednostavnija vremena. U to doba život je bio daleko jednostavniji nego danas, pa je tajna srećnog braka ležala u fermentu meda i vode poznatijeg kao medovina. Za medovinu se verovalo da pospešuje potenciju, pa se svežim mladencima savetovalo da mesec dana često konzumiraju Medovinu zarad dobrog poroda i sveopšte sreće. Medovina je izgubila meč u noćnom dizanju protiv vijagre, ali taj mesec posle venčanja i dalje stoički drži svoj naziv.”

Medovina je poznato piće koje popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit i usporava starenje organizma.

medovina E sada ću da vam malo objasnim zašto pišem o Medovini…
Pošto imam u planu polovinom ove godine da otvorim “etno” restoran/kafanu a ćale mi je pčelar rešio sam da probam da napravim medovinu i ako uspem u tome da mi to bude nešto po čemu ću izmedju ostalog i da budem poznat.
Za pravljenje sam se pridržavao recepta sa ove adrese mada sam u par stvari omanuo ali to nije bitno uticalo na kvalitet medovine već samo na boju. Prva je da nisam koristio tamne vrste meda, već sam koristio bagremov (u trenutku kada sam krenuo sa radom nisam imao pristup netu pa nisam mogao da proverim recept), i drugi je mozda greška sto nisam koristio crno groždje za pripremu smeše.
E da, umalo da zaboravim koristio sam se i receptom koji su kod emisiji “sasvim prorodno” Jovana Memedovića objasnili braća Vukovići iz Pljevalja koji spravljaju “poznatu” pivsku medovinu. Recept je sličan ovom, razlikuje se malo u kolicini meda i vode ali to nije toliko drastično.
medovina Kako god od mešanja smeše koja se pravi od grožđa i kuvanog meda i vode sa druge strane prošlo je punih dva meseca, za to vreme je dva puta pretočeno i odstranjen je talog. Vino se super izbistrilo, ima bledo zutu boju kao belo vino od grozdja, na dnu staklenog balona ima jos vrlo malo taloga, skoro neprimetnog. Posle trećeg pretakanja odstranjen je sav talog. Odvojio sam u jednom staklenom balonu nekih 5 litara koje sam flaširao pre neki dan (tri meseca posle početka vrenja) . Ostatak sam poslužio za božic i slavu sv Stefan. Do sada su samo ukućani i gosti na slavi probali i oduševljeni su.

Najveca greska koju sam napravio je kolicina, stavio sam samo jedan balon od 10 litara. No ipak je ovo bilo samo za probu, pošto nikada ranije nisam imao prilike da probam medovinu.

Medovina by Flying_man
medovina

News Reporter

3 thoughts on “Medovina – piće bogova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.