web analytics

Debeljuca - kako da smršam: 118kg    Ufff, ne znam odakle da počnem…  Verovatno je najbolje da krenem iz početka, od trenutka kada sam počeo da imam problema sa težinom. Uvek sam se bavio sportom, trenirao sam rukomet, igrao redovno basket, vozio bicikl, trčao. Trošio sam se puno, bio sam mlad i puno sam jeo. Možete da zamislite srednjoškolca koji jede na velikom odmoru 4-6 pljeskavica za doručak? Ili pola kilograma šunke, pola hleba, kesicu majoneza i kesicu kečapa i sve to zalije sa litrom soka? Neverovatno? I povrh toga nisam imao problema sa kilažom, jesam bio krupan ali ne i gojazan.

Kod mene je sve krenulo sa odlaskom u vojsku. Većina obično smrša u vojsci ali ne i ja. Redovna kalorična ishrana, premalo aktivnosti i epilog je bio da sam se ugojio 14kg, sa 83 na 97kg. Po dolasku iz vojske sam skinuo na nesto malo ispod 90kg ali sam vrlo brzo sve vratio nazad. Čak sam i dodao neki kilogram preko i došao do stotke. Iz godine u godinu, kilaža je varirala malo dole pa malo više na gore,. Znao sam tada kad izađem uveče u grad da sa drugom prvo odemo u pekaru, pojedemo pe četri četvrtine bureka i popijemo po dva jogurta pa tek odemo u kafić ili diskoteku i nastavimo provod uz alkohol. Po zatvaranju lokala u ranim jutarnjim satima, na povratu kući opet smo svraćali u pekaru  na doručak. I tako iz dana u dan, noć u noć, prođoše godine i nađoh se ja na 118kg a nekada i koje kilo više. Krenula su stalna pitanja, kako da smršam, kako da skinem kilograme. Onda sam krenuo da pokušavam na razne načine da skinem kilažu, uglavnom su to bile neke kratkotrajne, restriktivne dijete: Atkinsonova dijeta, UN dijeta, Kupus dijeta, Hrono ishrana… Uglavnom sam bio disciplinovan sa dijetama i davale su rezultate, brze i primetne, ali kako su bile restriktivne nisu mogle dugo da traju. Nije bilo šanse da se tako živi i hrani dugoročno, i vrlo brzo sam se vraćao na staru kilažu, plus još po neko kilo preko.

Pre par godina pratio sam u čuveni blog debeljuca koji je opisivao korak po korak svoja iskustva sa skidanjem kilograma. Čovek je to radio uz pomoć i nadzor doktorke, bio prezadovoljan rezultatima ali je bila to velika patnja za njega. Čak sam i sam pomislio da se obratim za pomoć istoj doktorki iako njene usluge nisu bile jeftine. Čitajući njegova iskustva, i sam sam bio oduševljen rezultatom, ali i bio sam pokoleban time koliko je to u stvari bilo teško iskustvo. Koliko me je oduševio u tom trenutku, i koliko sam mu želeo uspeh da održi kilažu koju je dostigao,  toliko sam počeo i da sumnjam da će da uspe. Nije bilo šanse da će posle tolikog restriktivnog režima da uspe dugo da izdrži. Na žalost debeljuca je opet debeljuca, nije uspeo da promeni sebe na duži period. Vrlo brzo je krenuo sa konzumacijom hrane koja mu je bila uskraćena, uspeh ga je povukao da to može lako da reguliše ponovo…

Neša Galija i ja (pre manje od godinu dana, ne zna se ko je deblji - 118kg)   U međuvremenu sam otvorio restoran, i kako obično ide iskušenjima je teško odoleti. Nije lako da radiš sa hranom a da je ne probaš i konzumiraš. Još i kad prođeš kroz kuhinju pa pojedeš nešto tajno a ono se vidi javno! I onda se desi neprijatno iskustvo. Zamoli me prošle godine, negde sredinom juna komšija da mu poguram auto da upali. Opeklo sunce, nigde nikog na ulici, zapnem ja da pomognem komšiji. Komšija upali auto, srećan mi mahne rukom i ode a ja ostanem na ulici. Krene neki hladan znoj u potocima da me obliva, srce kuca kao ludo, oće da iskoči, vid mi se magli i muti, ne vidim gde mi je lokal. Jedva sam došao do lokala, umio se i seo da odmorim. Nekako mi je odmah bilo jasno da je đavo odneo šalu i da treba pod hitno nešto da promenim. Prvo što sam uradio, pozajmo sam bicikl od druga i krenuo da vozim, odmah sam krenuo da menjam ishranu i opredelio sam se za hrono dijetu. Krenuo sam da ređam kilometre, prvo 3-4, pa 10, pa se sve to polako povećavalo do nekih četrdesetak kilometara. Ubrzo sam kupio svoj bicikl i sav srećan i uporan nastavio da vozim. Kilaža je krenula da pada, kondicija je postajala sve bolja ali… Vrlo brzo sam prekinuo da se hranim po hrono ishrani jer mi je bilo nezgodno da spremam posebno hranu. Dosla je i zima, kafana, stari način ishrane i opet sam bio na početku. Tu se pojavila i moja drugarica Jasmina, koja je imala isto problema sa kilažom uprkos tome što je vozila bajs i vežbala. Vidim ja njene slike na FaceBook-u, promenila se, smršala i to baš dosta. Pitam je ja za recept i ono što sam čuo nije mi se svidelo. Razgovor je uglavnom išao u smeru, znaš ja pijem neki šejk, to je ludilo, zamena za obrok, HerbaLife, zdrav obrok, to samo piješ i jedeš normalno i kilogrami idu na dole. I kako sam imao oduvek averziju prema nekim napitcima, šejkovima, zelenim čajevima i tabletama za skidanje kilograma, dugo sam je kulirao. Pitam je povremeno po nešto al nikako da se odlučim da probam. I trajalo je to mesecima, krenulo je opet lepo vreme, seo ja na bajs i krenuo da vozim al nekako slabi rezultati. Rešim ja da pozovem Jacu i da naručim šejk i da ga probam pa kud puklo da pukne. Stigne šejk, objasni Jaca sve meni, kako da pijem, kako da se hranim (iako je prvi put rekla da se jede normalno), objasni mi da pijem dosta vode, da je to zdravo.

6 meseci od promene ishrane - HerbaLife - 97kg   Tako sam polovinom aprila ove godine počeo da ono što sam jeo za doručak (pljeskavice, burek, razna peciva…), menjam zdravim obrokom (HerbaLife šejk). Krenuo sam da vozim opet bicikl 3 puta nedeljno, nekada češće a nekada nisam vozio i po dvadesetak i kusur dana. Počeo sam da obraćam računa o tome šta jedem, pio sam dosta vode koju i inače pijem dosta. Rezultati su bili vidljivi i tako sam posle 6 meseci došao na 96kg (22 manje nego na početku. Što je najbitnije od svega nisam gladovao, nisam sebi ništa uskraćivao. Kada mi se jelo meso nisam vodio računa da li je masno, da li je jagnjetina ili svinjetina. Nisam vodio brigu i količinama, znao sam i da popijem sa društvom. Ali naravno, shvatio sam da nema potrebe da mi svaki obrok bude kao poslednji u životu.

“Nikakve instant, brze i restriktivne dijete ne mogu nam pomoći u skidanju kilograma. Moramo da shvatimo da je to jednostavno stil života. Retki su oni koji mogu da se hrane nezdravi i da nemaju aktivnosti a da uprkos svemu ostanu fit i mrrsavi. Mada i oni imaju veliki rizik od bolesti.”

Tu sam da podelim iskustva i savete sa vama, a naravno i da čujem vaše savete i predloge od vas.

SMRŠAJTE LAKO, PITAJTE ME KAKO!!! 

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.