web analytics

Rešili ste da smršate, da se fizički aktivirate. Menjate navike u ishrani, trčite, vozite bicikl ili se bavite nekom drugom fizičkom aktivnošću, a imate problem da se organizujete i da pratite svoj napredak. U vremenu u kojem živimo, tehnološki napredak može da bude nezgodan za nas ali i ne mora da znači. Kako su se pojavili smart telefoni i kako iz dana u dan sve više napreduju i imaju sve više korisnih funkcija pravo je olakšanje za nas. Naravno ljudi su mogli nekada i bez svega ovoga, ali šteta je ne iskoristiti mogućnosti koje su nam ponuđene.

Postoje mali milion ovih aplikacija za mobilne telefone, ja sam isprobao nekoliko njih uglavnom ću da ih nabrojim, a opisaću detaljnije dve koje redovno koristim:

Runtastic Pro - HerbaLife   Runtastic PRO – Ovu aplikaciju trenutno redovno koristim. Služi da bi ste lako pratili vaše treninge, ja je koristim za trčanje (a ima i veliki broj aktivnosti koje podržava). Koristim i njenu verziju za mountbike “Runtastic Mountain Bike PRO“. Preko ovih aplikacija možete da imate kompletan uvid u vaše treninge. Za ove aplikacije potreban vam je smart telefon koji ima ugrađen GPS (Globalni sistem za pozicioniranje), postoje verzije za sve operativne sisteme: iOS, Android, Windows mobile i verzija za BlackBarry telefone.

Kada uključite GPS na telefonu i startujete aplikaciju prvo što trebate da uradite je da kreirate svoj nalog. Kada završite sa registracijom i kada se konektujete na server otvoriće vam se glavni ekran.  Kod mene je na tom ekranu podešeno sa mogu da pratim koliko dugo traje aktivnost, koliku distancu sam prešao, tempo (prolazno vreme po kilometru), tačno vreme, brzina kojom se krećem i potrošene kalorije. Dobra stvar je što takodje snima trac log koji kasnije možete da koristite kao navigaciju, da pregledate i analizirate online na zvanicnom sajtu. Još jedna po meni vrlo korisna opcija je i Live Tracking opcija. Meni se često dešava da vozim sam i to daleko od asvalta, po ofroadu pa aktiviranjem ove funkcije neko može da vas prati preko sajta u realnom vremenu i da uvek tačno zna vašu trenutnu lokaciju. Ne daj bože da se nešto desi lako mogu da vam pruže pomoć i da se izbegne veća tragedija.
Od ostalih funkcija imate direktan pristup medija plejeru da bi ste lakse mogli da uživate u omiljenij muzici dok se bavite svojom aktivnošću.  Raspored opcija na glavnom ekranu možete da menjate shodno vašim potrebama i željama. Skrolom u desno imate ekran sa mapom na kojom će se ucrtavati vaša putanja.

Sports Tracker – Kada sam krenuo da vozim biciklu, ovo je bila prva aplikacija koju sam počeo da koristim. Koristio saj je dosta u početku ali mi je nekako bila siromašna sa opcijama a i nekoliko puta mi je brljavila. Tako sam jednom prilikom ostao bez jednog bitnog trac loga koji mi je trebao za pravljenje rute. A često se dešava da im i server puca pa su mi podaci sa sajta bili nedostupmi neko vreme. Tako sam odustao od ove aplikacije.

Probao sam još i Endomondo, Stravu ali nesto mi nisu odgovarale.  Za preciznije track logove i detaljnije analize prilikom off road vožnji biciklom, koristim OruxMaps aplikaciju, track logove sa nje skidam i prenosim na sajt ridewithGPS.

Da bi dobili precizniju potrošnju kalorija i da bi ste pratili svoj puls i opterećenja sve ove aplikacije imaju mogućnost konekcije sa puls metrima. Ja na žalost još ne posedujem ni jedan puls metar pa ne znam kako se ponašaju u radu sa njima.

E sada pošto ste krenuli sa vežbanjem, počeli ste da konzumirate ZDRAV OBROK, na red je došlo da povedete računa o ishrani i kalorijama koje unosite kroz ishranu. U ovu svrhu postoji fenomenalan program “My Fitnes Pal” (postoje verovatno i mnogi drugi), ja sam naleteo na ovaj i oduševio sam se opcijama koje nudi.

Calorie-Counter-MyFitnessPal   My Fitnes Pal – Naravno i ovde kao i u ostalim programima, morate prvo da kreirate nalog. Po kreiranju naloga popunićete podatke o godinama starosti, težini, visini, koliko imate aktivnosti, koliko kilograma želite da izgubite, dodate ili da održavate kilažu. Program će vam izračunati koliko dnevno trebate da unosite kalorija. Sve sto treba dalje da uradite je da budete iskreni i da pri unosu unosite tačne količine onoga što pojedete ili popijete. Kategorije za unos su podeljene kroz obroke (doručak, ručak, večera i užina). Takođe možete da unosite i potrošene kalorije kroz vežbanje. Dobra stvar je što ova aplikacija može da se poveže sa drugim aplikacijama kao što je RunTastic, ili neke druge i da automatski dodaju podatke o utrošenim kalorijama kroz aktovnosti.

Kod unosa namirnica koje ste konzumirali, imate opciju da ukucate po ključnim rečima i da pretražite bazu pa da iz ponudjenih mogućnosti izaberete i da samo upisete količinu. Dobra opcija je i to da mošete uz pomoć bar kod skenera da skenirate bar kodove sa ambalaže na proizvodima i da se unapred informišete. Za proizvode koji ne postoje u bazi imate mogućnost da sami dodate neki proizvod ili namirnicu a isto tako možete da napravite svoje recepte. I ovde imate dnevne analize onoga šta ste uneli od nutrijenata, ali to nije baš tačno pošto za većinu nisu uneti svi podaci.

Ako vam je na primer bio cilj da skidate kilažu, posle skinutih 5kg, program će vam ponuditi opciju da vam ponovo izračuna dnevnu potrebnu količinu kalorija.

Ovo vam je bio kratak opis aplikacija koje mogu da vam olakšaju put do vašeg cilja bilo da je to skidanje ili dodavanje kilograma, poboljšanje fizičke kondicije. Probajte i druge aplikacije, pa podelite vaše utiske sa ostalima. Cilj nam je zajednički i sigurno je lakše i prijatnije kada imamo sa kime da podelimo iskustva i da nešto naučimo od drugih.

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.